ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Dossier: puder

Kada sam vas priupitala koje teme biste voljeli čitati na blogu, napisali ste mi dosta prijedloga, a ja sam odlučila malo pomalo ispuniti vaše želje. Dosta vas je poželjelo čitati o puderima pa će tako danas na dnevnom redu biti upravo oni.
 
Pa krenimo najprije od same povijesti za koju pojma nisam imala koliko je neobična i interesantna....

 
 
 
Puderi u povijesti
Nedavno sam pročitala ful zanimljive činjenice o puderima. Ne znam dal ste znali (ja definitivno nisam :))) da su se prvi puderi javili još u doba drevnog Egipta, a izrađivali su se od mješavine gline i krede. Uloga im je bila da štite žene od utjecaja zlih duhova. Ono što još više začuđuje jest da je prekrasna Kleopatra u svrhu pudera koristila krokodilski izmet (ooo čudne li žene) :)))
Kasnije se javlja trend porculanskog tena (primjer su japanske gejše) koji se postizao korištenjem rižinog brašna. Ono što me totalno zgrozilo je kraljica Elizabeta, koja je koristila puder na bazi žive (pazite žive!!!). Bio joj je omiljen, a zvala ga je "maskom mladosti". Naravno da su ti štetni sastojci prodirali u kožu i izazivali kojekakve bolesti. Sve same čudakinje živješe u toj povijesti.

Zašto su puderi toliko važni?
Puderi su svakako neophodni kod nanošenja make-upa. Njihova prednost je što korigiraju sve nedostatke na licu, prekrivaju prištiće, podočnjake, crvenilo te čine osnovu za daljnje šminkanje.
Zato je vrlo važno odabrati odgovarajuću nijansu koja neće biti ni presvijetla ni pretamna. Bitno je da znate koji tip kože imate (suha, masna, mješovita, normalna) i da li je vaša koža hladnog ili toplog podtona. Dakle, vrlo je važno dobro poznavati svoju kožu.

Kako odabrati savršen puder?
Ako ste masnokožac kao i ja, birajte pudere na kojima piše: oil free, oil-control, mattyfying, a ako uz masnu kožu muku mučite i sa prištićima - non comedonic. Preporuka je koristiti mineralne pudere jer oni sprečavaju da višak sebuma izlazi na površinu i daju koži prirodan sjaj. Ako se ipak odlučite za tekuće pudere, dodatno ih zamatirajte puderom u prahu ili kamenu.
Suhokožci bi trebali tražiti pudere koji hidriraju i vlaže kožu tj. one koji imaju istaknuti natpis: hydrating ili moisturizing. Također se preporučuje kupovati uljne pudere jer oni ne ističu suhe ljuskice i ne uvlače se u bore.
Ako vam je koža mješovita, sami odredite da li je više suha ili masna pa prema tome odaberite odgovarajući puder. Za normalnu kožu neću ništa pisati osim: blago vama, stvarno ste sretnice :)))

Nijansu pudera bi bilo idealno birati na danjem svjetlu, ali mislim da je to potpuno neizvedivo. Isto tako, puder bi se trebao isprobavati na vratu, a ne na zapešću jer je koža na zapešću svjetlija od kože lica. Ako se nikako ne možete odlučiti koja nijansa vam odgovara potražite savjet stručne prodavačice. U slučaju da ipak shvatite da ste totalno promašili nijansu, npr. uzeli ste pretaman puder, uvijek ga možete pomiješati sa svjetlijom nijansom pudera u prahu ili kamenu i tako se spasiti od katastrofe.

Također je važno da puder ima i zaštitni faktor koji štiti kožu od starenja.

Bio on savršen ili nesavršen, bez njega ne možemo jer nam na neki način daje samopouzdanje i koža nam ljepše izgleda.

I za kraj, jedna mala usporedba...

Reklama za Bourjois puder od javanske riže iz 1919.
 
Ovo je reklama za Bourjois puder od riže iz 1919.g
 
 

Bourjois danas
 
 
Nadam se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo :)
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...